Kleiduiven schieten is een tak van schietsport die in de buitenlucht wordt beoefend. Er wordt geschoten met hagelgeweren, waarbij het de bedoeling is om een soort schoteltjes (kleiduiven) uit de lucht te schieten. De kleiduiven worden met behulp van een machine gelanceerd en dit kan in alle denkbare richtingen. Daarbij bestaan er verschillende soorten kleiduiven in verschillende kleuren en maten, zodat er ontzettend veel mogelijkheden zijn te beschieten.

Er kan in 3 verschillende disciplines worden geschoten te weten: Parcours de Chasse (jachtparcours), Skeet en Trap.

Parcours de Chasse

Dit kan gezien worden als een alternatief voor de reguliere jacht, waarbij er dus niet op echt wild wordt geschoten, maar op kleiduiven. De kleiduiven worden op verschillende manieren gelanceerd om zo een simulatie te krijgen van verschillende typen wild, bijvoorbeeld: fazanten, eenden en hazen.

Skeet

Bij Skeet, wat tevens een Olympische discipline is, worden slechts 2 tegenover elkaar gepositioneerde machines gebruikt om kleiduiven te werpen. De schutter werkt hierbij een aantal posten af in een halve cirkel en krijgt op die manier te maken met verschillende duiven die van verschillende kanten komen.

Trap

Hier kunnen we nog extra onderscheid maken tussen Ball Trap en Olympische Trap. De schutter staat in beide gevallen achter- en boven de machine en weet niet in welke richting de kleiduif zal vliegen. Bij Ball Trap staat 1 machine die continu zowel op- en neergaande als links-rechts bewegingen maakt. Bij Olympische Trap heeft iedere schutter (maximaal 5) 3 machines. Op het moment dat de schutter de duif afroept, kiest de computer willekeurig 1 van de 3 machines.

Kleiduivenparcours Compact

Bij Kleiduivenparcours Compact bestaat het gebied waarin de kleiduiven mogen “vliegen” uit een rechthoek met een breedte van ongeveer 40 meter en een diepte van 25 meter. Per parcours moeten er minstens 6 machines aanwezig zijn. De vliegrichting van de duiven dient zo gevarieerd mogelijk te zijn, waarbij een aantal vliegrichtingen verplicht zijn, namelijk:

ten minste 1 dwarsende duif van links naar rechts
ten minste 1 dwarsende duif van rechts naar links
ten minste 1 maar maximaal 2, afgaande duiven

Er wordt geschoten vanuit 5 poortjes die rechtlijnig naast elkaar staan, door 5 schutters tegelijkertijd. Het aantal te schieten duiven per ronde bedraagt 25 duiven; dus iedere schutter schiet per post 5 duiven waarvan de eerste 3 schoten enkele duiven zijn, waarop dubbel mag worden geschoten, en als laatste een doublet op schot of een doublet simultaan (gelijktijdig geworpen duiven).

Ook bij Kleiduivenparcours Compact mogen alle typen kleiduiven worden gebruikt, zoals battue, mini’s, midi’s, rabbits, enzovoorts. Het verschil met het gewone Kleiduivenparcours is het feit dat de duiven binnen een afstand van 25 meter beschietbaar moeten zijn; dat is bij Kleiduivenparcours verder en bovendien hoeft bij die discipline ook niet per se vanuit het poortje te worden geschoten, wat bij Compact wel het geval is.

In “birds eyes view” een totaalbeeld van onze schietbaan, zoals je ziet kunnen wij een ruime keuze aan banen aanbieden. Mocht je meer willen weten neem dan contact met ons op via info@svvulpesvulpes.nl